Rob Vens Mediation is een all-round mediation praktijk. Wij zijn gespecialiseerd in conflicten op zakelijk terrein, bijvoorbeeld die waarbij complexe ICT of zakelijke aspecten een rol spelen of conflicten tussen OR en directie. Maar wij boeken resultaat bij allerlei conflicten. Buurtconflicten? Voortslepende ruzies en spanningen in verpleeginrichtingen of woongemeenschappen? Ook daarbij kan in de meeste gevallen mediation leiden tot een oplossing van spanningen die soms al vele jaren voortsleepten.
Mediation is een verbazingwekkend effectieve techniek om conflicten op te lossen. Het voorkomt in de meeste gevallen (zo’n 75%!) dat een juridische procedure nodig is. Dit bespaart u niet alleen veel geld maar vooral ook veel ellende en zorgen. Een rechtsgang voelt zelden als “eerlijk” en bevredigend, in tegenstelling tot een mediation waarin meestal alle partijen met een opgelucht gevoel uit elkaar gaan.
Welke conflicten komen wij zoal tegen?
Dergelijke conflicten kunnen aanzienlijke schade aanbrengen. Denk aan kosten, imago-schade, of strategische doelen die in gevaar komen. Het tijdig inschakelen van een mediator die op de betrokken terreinen deskundig is kan dit voorkomen en het proces weer in beweging krijgen. Ook al is de mediator in dit geval volstrekt neutraal, de bekendheid met de materie maakt het proces een stuk eenvoudiger voor alle partijen.
Bij mediations waar complexe fiscale of juridische aspecten een rol spelen werken wij samen met deskundigen op de betrokken terreinen. U wordt altijd bijgestaan door inhoudelijk deskundige mensen. Wij streven naar een compleet pakket aan deskundigheid om het proces tot een goed einde te brengen.
Hieronder schetsen wij de door ons gebruikte mediationtechnieken en werkvormen. Voor een iets uitgebreidere beschrijving kunt u dit artikel lezen: Verschillende soorten van mediation.
De mediator zal zich anders opstellen, afhankelijk van de soort van mediation zoals die hieronder worden omschreven.
In het algemeen echter zijn enkele regels van toepassing:
Rob Vens Mediation zet overwegend faciliterende mediation in bij persoonlijke- en zakelijke conflicten. De mediator is bij deze aanpak volstrekt neutraal, bemoeit zich inhoudelijk niet met het proces, en helpt en ondersteunt de partijen bij het zelf vinden van een oplossing. U zoekt en vindt de oplossing uit het conflict met elkaar, wij helpen u daar bij. Meestal zijn slechts enkele sessies van 1-2 uur voldoende. Een bijzondere ervaring dat u meestal al in de eerste sessie eindelijk ruimte ziet in een conflict dat vaak al jaren vast leek te zitten!
Bij evaluatieve mediation is de mediator wél inhoudelijk betrokken bij het proces. De mediator geldt als inhoudelijk gezaghebbende op het specifieke onderwerp en heeft een stem in de onderhandelingen en de uitkomst. Uiteraard met instemming van de deelnemers.
Deze vorm van mediation is de meest directieve en inhoudelijk gerichte.
Voor deze vorm van mediation is het voor u van belang te weten op welke inhoudelijke onderwerpen wij onszelf als expert beschouwen:
Deze mediation vorm wordt vooral gebruikt in situaties die volledig vastzitten. De gesprekken worden vaak individueel gevoerd (caucus, ook wel pendelen genoemd) omdat partijen niet meer met elkaar om tafel willen of kunnen. Het is een mediation vorm die lijkt op onderhandelen. Bij de aanvang van deze mediation is het dan ook essentieel dat de partijen het gezag (op de inhoud zowel als het proces) van de mediator accepteren.
Bij mediations tussen groepen, bijvoorbeeld een ondernemingsraad en directie, wordt deze vorm van mediation ook toegepast. Er is daar vaak al een langdurig proces aan vooraf gegaan. Is er sprake van zeer complexe ICT en bedrijfskundige problematiek, dan kiezen we soms ook samen met u voor deze vorm van mediation.
Bij transformatieve mediation helpt Rob Vens de betrokkenen hun relatie te versterken door te leren van elkaar. Het onderhandelingsresultaat is ondergeschikt aan het verbeteren van de relatie tussen partijen en te leren van het conflict.
Dit is een vorm van mediation die, bijvoorbeeld, goed werkt in teams. We werken aan het versterken van het zelfvertrouwen, het kunnen zien van het conflict als een uitdaging waarvan we kunnen leren en groeien, en aan het anders kijken naar conflicten in het algemeen en onze eigen rol daarin.
Vaak komen we steeds in dezelfde soort conflicten terecht. Waarom is dat? Wat wil dat patroon ons voorhouden?
De mediator bemoeit zich niet met het proces en ook niet inhoudelijk. Zijn rol is uitsluitend te functioneren als smeermiddel, vragensteller, en actief luisteraar, waardoor er plotseling beweging kan komen in de betrokken partijen.
Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van de aard van het conflict. Gemiddeld zijn er twee of drie gesprekken nodig om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Eén gesprek duurt nooit langer dan 2 uur. De gesprekken vinden, bij voorkeur, plaats op een neutrale locatie. Ook om die reden wordt die locatie in principe door ons verzorgd. We maken gebruik van uitstekend verzorgde, goed bereikbare, professionele mediation ruimtes.
Voor mediations, onderhandelingen en coaching houden wij zitting in de gemeentes Groningen, Apeldoorn en Amsterdam. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend (en gratis)! In dat gesprek kunnen we met elkaar bepalen of er voldoende “klik” is en of mediation u kan helpen in uw specifieke situatie.
Een mediationtraject start pas nadat er een mediationovereenkomst is die door partijen wordt ondertekend. Deze overeenkomst wordt ook door de mediator ondertekend. Het traject wordt afgesloten met een vaststellingsovereenkomst waarin de afspraken worden vastgelegd en die door partijen wordt ondertekend.
Deze overeenkomsten hebben een formele (juridische) status. Hierdoor kunnen deze overeenkomsten ook gehandhaafd worden en aangedragen worden in een eventuele rechtsgang als die toch onvermijdelijk blijkt.
Klik op de knop hieronder als u meer informatie wilt over de kosten van onze diensten.