Do emotions belong at the bargaining table?

Witte onderhandelaarsvlag

Negotiators who want to achieve favorable outcomes at the bargaining table are well advised to remember the familiar adage: You catch more flies with honey than with vinegar.

Source: phys.org

Ik heb een autoriteit op mediation gebied eens horen zeggen dat mediators moeten leren een “poker-face” op te zetten. In mediations is de gouden regel dat de mediator onafhankelijk is en onpartijdig, en in zijn optiek was het tonen van emoties een risico daarvoor.

Daar ben ik het niet mee eens. Het kan inderdaad soms heel moeilijk zijn emotioneel geen kant te kiezen, of een emotionele reactie op een vervelende of ronduit foute houding van een deelnemer te verbergen. Dat is belangrijk, en stel ik hier niet ter discussie. De deelnemers zijn heel gevoelig voor dit soort signalen en voor je het weet ben je deel van het conflict omdat er een perceptie ontstaat van het kiezen van een partij.

Maar dat is nog wat anders dan geen emoties tonen. Dat heeft meer te maken met een houding dan dat het een reactieve emotie is (een reactie op een deelnemer of het proces). De positieve houding, het vertrouwen dat de mediation succesvol zal zijn, het vertrouwen dat de deelnemers in staat zijn, met de juiste ondersteuning, die oplossing te vinden, maakt het verschil. Uiteindelijk zal deze houding (misschien niet altijd) het verschil maken en de balans van een schijnbaar onoverbrugbaar conflict door doorslaan naar overbrugging en resolutie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens