Mediation in strafrecht werkt – ScienceGuide

ScienceGuide
Mediation in strafrecht werkt
ScienceGuide
De Universiteit Maastricht heeft in samenwerking met de Universiteit Twente en het ministerie van Justitie onderzoek verricht naar mediation in het strafrecht.

4 september 2015. Source: www.scienceguide.nl

Onderzoek helpt om mediation zichtbaarder te maken. Veel kosten kunnen bespaard worden, maar vooral veel persoonlijke ellende, wanneer mediation in een zo vroeg mogelijk stadium ingezet kan worden om conflicten op te lossen. Zeker in het strafrecht, waar we eigenlijk met onze handen in het haar zitten omdat we steeds meer zien dat straffen het probleem niet oplost. Dader en slachtoffer worden ook door het strafrecht niet geholpen en haast automatisch in de polarisatie geduwd. Het slachtoffer wordt ook door het strafrecht gestimuleerd “zijn recht te halen”. De dader is, geholpen door advocaten, begrijpelijkerwijs vooral gefocust op “damage control”, een strategie die ook de dader cognitief inperkt op een wijze die niet bevorderlijk is voor inzicht, groei, en herstel.

Wel is het zo dat bij dader/slachtoffer mediation speciale mediation technieken nodig zijn en de “traditionele” mediation waarbij partijen bij elkaar aan tafel zitten, zeker in het begin van het mediation traject, vaak niet raadzaam is. Het artikel refereert ook aan de “pendel” mediation, die ook in andere mediations soms nodig is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens