Van der Steur is tegen verplichte mediation – Nederlands Jeugdinstituut

Van der Steur is tegen verplichte mediation
Nederlands Jeugdinstituut
Verplichte mediation is niet effectief, stelt Van der Steur. Hij baseert zich op een literatuurstudie van het WODC naar verplichte ouderschapseducatie en mediation.

Source: www.nji.nl

Het artikel lijkt te suggereren dat de belangrijkste reden voor van der Steur om mediation niet verplicht te willen stellen bij echtscheidingen, is dat niet aangetoond is dat mediation ook voor het kind positieve gevolgen heeft.

Wanneer echter afspraken makkelijker gaan en minder snel escaleren, lijkt het mij evident dat dit ook in het voordeel is van de kinderen.

Een ander aspect is echter de verplichte aard van de mediation. Het kenmerk van vrijwilligheid, ook al is dat vaak meer het “voordeel van de twijfel” is een hoeksteen van de mediation aanpak. Door die vrijwilligheid wordt er een sterker beroep gedaan op de partijen om zich in te zetten voor een succesvol resultaat, en is er meer sprake van autonomie. Door een mediation verplicht te stellen wordt dit in ieder geval moeilijker.

Wij denken dat verplicht stellen niet zinvol is. Wel denken wij dat expliciet en uitgebreid aanbieden van de mogelijkheid van mediation zal helpen. Leg uit wat de voordelen zijn, hoe dat in de praktijk werkt, en aan de hand van cases inzichtelijk maken voor de partijen die in een echtscheiding verwikkeld zijn geraakt. Hierdoor wordt de stap naar een mediator makkelijker.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens