NOvA: ‘Mediationwet niet nodig’

Rob Vens
06-08-20 12:46 Commentaar

NOvA: ‘Mediationwet niet nodig’

Dat mediation werkt en in veel gevallen niet alleen goedkoper is dan een juridische procedure, maar ook een veel bevredigender resultaat oplevert voor alle betrokken partijen, is steeds duidelijker aan het worden. Mediation wordt dan ook steeds bekender en meer toegepast.

Het vak van mediator is echter een vrij beroep: iedereen mag zich in principe mediator noemen. En dan ontstaat er al vaak een ongemakkelijk gevoel bij de wetgevende macht: loopt dit niet uit de hand?

Vandaar dat minister Dekker in januari de kamer liet weten dat er wordt gewerkt aan een "mediationwet". Deze wet moet de markt reguleren. Er komt een register voor beëdigde mediators, en regels rondom zaken als verzekering en aansprakelijkheid.

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dit niet nodig. De markt zou hier meer nadelen dan voordelen van ondervinden, onder meer door hogere drempels op te werpen voor het inzetten van mediation. Ook ziet de NOvA niet de noodzaak in omdat er al zelfregulatie plaatsvindt door al lang bestaande registers als MfN en ADR. Daarnaast heeft ook de Raad voor de Rechtspraak nog een eigen register. Wat zou een extra register nog toevoegen?

Wij zijn het daar helemaal mee eens. Juist een markt waarin zelfregulering uitstekend lijkt te werken is er één waar overheidsingrijpen geen toegevoegde waarde heeft.