Manifest ‘Geef ruimte aan conflictbeheersing in samenleving en rechtssysteem’

17-09-21 11:08 Door Rob Vens

Vijf initiatiefnemers hebben dit manifest opgesteld om beweging te krijgen in de trage beweging conflictbeheersing in onze maatschappij een volwaardige plek te geven. Wij mediators zien niet alleen de effectiviteit bij het oplossen van vaak onoplosbaar beleefde conflicten, maar ook dat de aanpak zeer vaak tot succes leidt (wij halen percentages van meer dan 70%).


Den Haag, 17 september 2021
 
'Conflictbeheersing verdient duurzame plek binnen de Nederlandse samenleving’
 
Ieder mens en iedere onderneming heeft immers in zijn (werkzame) leven te maken met geschillen, conflicten, mislukte samenwerkingen, ruzie, ontslag en scheidingen. Vrolijk is dat niet, realistisch is het wel. Daarom pleit een vijftal organisaties, te weten de Nederlandse Mediators Vereniging, het Instituut Midden – en Kleinbedrijf (IMK), Fiscount, ADR Register en ACB Mediation voor een duurzame plek voor conflictbeheersing in de samenleving én het rechtssysteem.
 
De nood is hoog
De noodzaak hiertoe is groot, pleiten de organisaties en daarom hebben zij de informateur en onderhandelaars, het parlement en het aanstaand kabinet middels een ondertekend manifest opgeroepen meer ruimte te maken voor conflictbemiddeling zoals mediation, pré-mediation, conflictcoaching en arbitrage. Volgens de initiatiefnemers sluit conflictbemiddeling aan op onze robuuste samenleving, die stuurt op preventie, eigen verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Daarbij levert het aanzienlijke maatschappelijke kostenbesparing, vermindering van wachtlijsten bij de Rechtspraak, ontspanning en oplossingen in plaats van strijd op.
 
Actie. Nú
De oproep van de organisaties is duidelijk. Stimulering en facilitering van conflictbemiddeling is vanuit de politiek en het kabinet niet alleen gewenst, het is ook gepast en proportioneel. Ze vragen het kabinet dan ook nu in actie te komen, en door te pakken naar een model dat past bij de samenleving en de huidige tijdsgeest.
 
Voor vragen of meer informatie over dit manifest:
Julia Gerlach (bestuursvoorzitter NMV): 06-51301660
Michiel Hordijk (Directeur IMK): 06-55892686
Robert Tettelaar (managing director stichting ADR Register): 06-54375167
Jeroen Voorn (bestuursvoorzitter stichting ACB Mediation): 06-47661899
Servaas Vrijburg (algemeen directeur Fiscount): 06-53647826